W poniedziałek w Krakowie odbędzie się CYBERSEC Forum 2017 – jedna z najważniejszych konferencji o cyberbezpieczeństwie w Europie

Już w dn. 9 – 10 października br. w Centrum Kongresowym ICE Kraków odbędzie się III Europejskie Forum Cyberbezpieczeństwa – CYBERSEC. Swój udział potwierdzili m.in. minister cyfryzacji Anna Streżyńska, unijny komisarz ds. bezpieczeństwa Sir Julian King, Ambasador Sorin Ducaru – zastępca Sekretarza Generalnego NATO ds. nowych wyzwań bezpieczeństwa, a także przedstawiciele MON, czy MSWiA. CYBERSEC Forum to jedna z pięciu najważniejszych konferencji o cyberbezpieczeństwie w Europie. Celem spotkania jest wypracowanie praktycznych rozwiązań wzmacniających bezpieczeństwo NATO i wspierających rozwój innowacyjnej gospodarki UE.

CYBERSEC Forum to dwa dni intensywnych debat, 130 prelegentów i ponad 1000 uczestników z całego świata. Konferencja odbędzie się tydzień po Szczycie Cyfrowym UE, który miał miejsce 29 września br. w Tallinie. W stolicy Estonii, szefowie państw i rządów omówili najważniejsze wyzwania cyfrowej przyszłości Europy. Krakowska konferencja będzie okazją do kontynuacji tej dyskusji, tym razem w gronie polskich i europejskich decydentów politycznych, a także wiodących ekspertów branży i globalnych liderów sektora prywatnego. Uczestnicy CYBERSEC Forum nie tylko omówią kluczowe wyzwania, ale również sformułują praktyczne i innowacyjne rekomendacje, które będą mogły zostać wdrożone do polityk oraz strategii cyberbezpieczeństwa państw, organizacji międzynarodowych i przedsiębiorstw.

Podobnie jak w latach ubiegłych, debaty będą odbywać się w ramach czterech ścieżek tematycznych: Państwo, Obrona, Przyszłość i Biznes. Tematy dyskusji skoncentrują się m.in. na kwestii zagrożeń dla demokracji wynikających z funkcjonowania w cyfrowym świecie, w tym walki informacyjnej. Ponadto, eksperci omówią również bezpieczeństwo infrastruktury krytycznej, czyli obiektów, instalacji stanowiących strategiczny obszar funkcjonowania państw i społeczeństw (w jej skład wchodzą m.in. szpitale, lotniska, czy banki). Analizie poddane zostaną również wyzwania związane z budowaniem potencjału państw członkowskich NATO w zakresie cyberobrony i prowadzenia cyberoperacji, w tym robotyzacji pola walki. Na CYBERSEC Forum nie zabraknie również dyskusji nad rozwojem innowacyjnych produktów i usług dla cyberbezpieczeństwa, sztucznej inteligencji, a także kwestii szczególnie ważnych z perspektywy zwykłego konsumenta takich jak prywatność w sieci, bezpieczeństwo Internetu Rzeczy i cyberubezpieczenia.

Dla najbardziej innowacyjnych przedsiębiorstw i startupów uruchomiona zostanie specjalna sala konferencyjna o nazwie Innovation Stage, gdzie przez dwa dni będą odbywać się debaty, sesje networkingowe oraz wywiady (z inwestorami, liderami i innowatorami). Podczas konferencji podpisane zostanie także pierwsze na świecie międzynarodowe porozumienie centrów innowacji w dziedzinie cyberbezpieczeństwa. Zainauguruje ono globalną platformę współpracy 14 ośrodków o nazwie Global Ecosystem of Ecosystems Platform in Innovation and Cybersecurity (EPIC). Instytut Kościuszki jest jedną ze stron porozumienia.

Wśród prelegentów konferencji znajdują się m.in.: Melissa Hathaway – były doradca ds. cyberbezpieczeństwa w administracji George’a W. Busha oraz Baracka Obamy; Michael Chertoff – były sekretarz USA ds. bezpieczeństwa wewnętrznego; Tomasz Szatkowski – sekretarz stanu w Ministerstwie Obrony Narodowej; Marietje Schaake – członek Parlamentu Europejskiego (ALDE), założycielka i członek Digital Agenda Intergroup w PE; Ambasador Marina Kaljurand – przewodnicząca Światowej Komisji ds. Stabilności w Cyberprzestrzeni, była minister spraw zagranicznych Estonii; Jānis Sārts – dyrektor NATO Strategic Communications Centre of Excellence; Jan Neutze – dyrektor ds. polityki cyberbezpieczeństwa Microsoft EMEA; Alastair Teare – dyrektor generalny Deloitte w Europie Środkowej, Paweł Surówka – prezes zarządu PZU S.A.; Błażej Wojnicz – prezes zarządu Polskiej Grupy Zbrojeniowej S.A.; Michał Jan Chyczewski – wiceprezes zarządu, p.o. prezes zarządu Alior Bank.

CYBERSEC Forum to coroczna konferencja poświęcona strategicznym aspektom cyberbezpieczeństwa w Europie. Wydarzenie stanowi platformę współpracy pomiędzy rządami, organizacjami międzynarodowymi oraz kluczowymi podmiotami sektora prywatnego. CYBERSEC Forum został wyróżniony w prestiżowym rankingu Concise Courses jako jedna z pięciu najważniejszych konferencji cyberbezpieczeństwa w Europie.

AKREDYTACJE

W celu uzyskania akredytacji dziennikarskiej uprzejmie prosimy o przesłanie swojego zgłoszenia na adres: natalia.dorywalska(at)cybersecforum.eu

Uprzejmie prosimy o podanie następujących szczegółowych danych w zgłoszeniu:
- Imię i nazwisko
- Redakcja
- Numer telefonu
- Proponowany zakres współpracy
Akredytacji można dokonać do 5 października 2017 r. do godziny 16:00. Decyzja o jej przyznaniu zostanie przekazana drogą mailową.
Zobacz zapowiedź CYBERSEC Forum 2017

Na CYBERSEC Forum 2017 powołano Globalną Platformę Innowacji dla Cyberbezpieczeństwa

Powołanie Globalnej Platformy Innowacji dla Cyberbezpieczeństwa (Global EPIC), to jedno z najważniejszych wydarzeń drugiego dnia CYBERSEC Forum 2017. Wychodząc naprzeciw wyzwaniom oraz szansom rynku cyberbezpieczeństwa przedstawiciele 14 regionalnych centrów cyberbezpieczeństwa z 10 krajów, podpisali dziś (10 października) w Krakowie porozumienie inaugurujące jej działalność. Jednym z członków inicjatywy jest polski CYBERSEC HUB, prowadzony przez Instytut Kościuszki.

9 - 10 października w Krakowie darmowe warsztaty edukacyjne z cyberbezpieczeństwa dla młodzieży i osób starszych

W dniach 9 – 10 października w Centrum Kongresowym ICE Kraków odbędzie III Europejskie Forum Cyberbezpieczeństwa – CYBERSEC 2017, w czasie którego światowi decydenci będą dyskutować na tematy związane z bezpieczeństwem sieci. Współcześnie zagrożenia wynikające z rozrastającej się strefy cyber dotyczą zarówno instytucji państwowych, jak i zwykłych obywateli. Ataki cybernetyczne mogą być tragiczne w skutkach, dlatego tak ważne jest budowanie społecznej świadomości.