W Krakowie rusza Europejskie Forum Cyberbezpieczeństwa - CYBERSEC 2017

Kraków już po raz trzeci staje się centrum europejskiej debaty na temat cyberbezpieczeństwa. W stolicy Małopolski rusza trzecie Europejskie Forum Cyberbezpieczeństwa - CYBERSEC 2017. Wśród gości znajdują się między innymi premier Beata Szydło, ministrowie obrony narodowej i cyfryzacji, a także unijny komisarz ds. bezpieczeństwa Sir Julian King i Ambasador Sorin Ducaru – zastępca Sekretarza Generalnego NATO ds. nowych wyzwań bezpieczeństwa.

CYBERSEC Forum to coroczna konferencja poświęcona strategicznym aspektom cyberbezpieczeństwa w Europie. Wydarzenie stanowi platformę współpracy pomiędzy rządami, organizacjami międzynarodowymi oraz kluczowymi podmiotami sektora prywatnego. CYBERSEC Forum został wyróżniony w prestiżowym rankingu Concise Courses jako jedna z pięciu najważniejszych konferencji o cyberbezpieczeństwie w Europie. Podobnie jak w latach ubiegłych, organizator forum, Instytut Kościuszki, zaprosił do Krakowa najważniejsze osoby zajmujące się tą tematyką. Wśród prelegentów konferencji znajdują się m.in.: Melissa Hathaway – były doradca ds. cyberbezpieczeństwa w administracji George’a W. Busha oraz Baracka Obamy; Michael Chertoff – były sekretarz USA ds. bezpieczeństwa wewnętrznego; Tomasz Szatkowski – sekretarz stanu w Ministerstwie Obrony Narodowej; Ambasador Sorin Ducaru – zastępca Sekretarza Generalnego NATO ds. nowych wyzwań bezpieczeństwa; Marietje Schaake – członek Parlamentu Europejskiego (ALDE), założycielka i członek Digital Agenda Intergroup w PE; Ambasador Marina Kaljurand – przewodnicząca Światowej Komisji ds. Stabilności w Cyberprzestrzeni, była minister spraw zagranicznych Estonii; Jānis Sārts – dyrektor NATO Strategic Communications Centre of Excellence; Jan Neutze – dyrektor ds. polityki cyberbezpieczeństwa Microsoft EMEA; Alastair Teare – dyrektor generalny Deloitte w Europie Środkowej.
- Poważna debata na temat cyberbezpieczeństwa powinna być jednym z priorytetów współczesnych państw oraz społeczeństw i to nie tylko na poziomie politycznym, ale także gospodarczym. Cieszymy się, że już po raz trzeci udało nam się zaprosić do Krakowa wszystkich tych, którzy w tej debacie powinni zabrać głos. CYBERSEC stało się wydarzeniem znanym i docenianym, co nas jako organizatorów na pewno cieszy. Najważniejsze jest jednak to, że co roku tu w Krakowie w trakcie tej konferencji udaje się wypracować praktyczne rekomendacje, które są podstawą wielu rozwiązań podnoszących poziom bezpieczeństwa w cyberprzestrzeni - podkreśla Izabela Albrycht, prezes Instytutu Kościuszki głównego organizatora Forum.
CYBERSEC Forum to dwa dni intensywnych debat, 150 prelegentów i ponad 1000 uczestników z całego świata. Konferencja odbywa się tydzień po Szczycie Cyfrowym UE, który miał miejsce 29 września br. w Tallinie. W stolicy Estonii, szefowie państw i rządów omówili najważniejsze wyzwania cyfrowej przyszłości Europy. Krakowskie wydarzenie będzie okazją do kontynuacji tej dyskusji, tym razem w gronie polskich i europejskich decydentów politycznych, a także wiodących ekspertów branży i globalnych liderów sektora prywatnego. Podobnie jak w latach ubiegłych, debaty będą odbywać się w ramach czterech ścieżek tematycznych: Państwo, Obrona, Przyszłość i Biznes. Tematy dyskusji skoncentrują się m.in. na kwestii zagrożeń dla demokracji wynikających z funkcjonowania w cyfrowym świecie, w tym walki informacyjnej. Ponadto, eksperci omówią również bezpieczeństwo infrastruktury krytycznej, czyli obiektów, instalacji stanowiących strategiczny obszar funkcjonowania państw i społeczeństw (w jej skład wchodzą m.in. szpitale, lotniska, czy banki). Analizie poddane zostaną również wyzwania związane z budowaniem potencjału państw członkowskich NATO w zakresie cyberobrony i prowadzenia cyberoperacji, w tym robotyzacji pola walki. Na CYBERSEC Forum nie zabraknie również dyskusji nad rozwojem innowacyjnych produktów i usług dla cyberbezpieczeństwa, sztucznej inteligencji, a także kwestii szczególnie ważnych z perspektywy zwykłego konsumenta takich jak prywatność w sieci, bezpieczeństwo Internetu Rzeczy i cyberubezpieczenia.
Podczas CYBERSEC Forum podpisane zostanie także pierwsze na świecie międzynarodowe porozumienie centrów innowacji w dziedzinie cyberbezpieczeństwa. Zainauguruje ono globalną platformę współpracy 14 ośrodków o nazwie Global Ecosystem of Ecosystems Platform in Innovation and Cybersecurity (EPIC). We wspólnej konferencji prasowej towarzyszącej uruchomieniu portalu dedykowanemu EPIC udział wezmą przedstawiciele ekosystemów cyber innowacji z 10 państw. Instytut Kościuszki jest jedną ze stron porozumienia.

- Dziś nie potrzeba czołgów, by zaatakować kraj – premier Beata Szydło na III Europejskim Forum Cyberbezpieczeństwa – CYBERSEC w Krakowie

– Jestem tu z państwem ponieważ uważam że sprawy cyberbezpieczeństwa są najważniejszymi sprawami świata – mówiła premier Beata Szydło podczas III Europejskiego Forum Cyberezpieczeństwa – CYBERSEC 2017. Jak zapowiedziała, już niedługo w Kancelarii Premiera powstanie specjalny departament zajmujący się wyzwaniami cyfrowymi i cyberbezpieczeństwem. Odbywające się w Krakowie CYBERSEC Forum to jedna z najważniejszych konferencji tego typu w Europie. W wydarzeniu poza przedstawicielami polskiego rządu biorą udział m.in. unijny komisarz ds. bezpieczeństwa Sir Julian King oraz Ambasador Sorin Ducaru – zastępca Sekretarza Generalnego NATO ds. nowych wyzwań bezpieczeństwa.