- Dziś nie potrzeba czołgów, by zaatakować kraj – premier Beata Szydło na III Europejskim Forum Cyberbezpieczeństwa – CYBERSEC w Krakowie

– Jestem tu z państwem ponieważ uważam że sprawy cyberbezpieczeństwa są najważniejszymi sprawami świata – mówiła premier Beata Szydło podczas III Europejskiego Forum Cyberezpieczeństwa – CYBERSEC 2017. Jak zapowiedziała, już niedługo w Kancelarii Premiera powstanie specjalny departament zajmujący się wyzwaniami cyfrowymi i cyberbezpieczeństwem. Odbywające się w Krakowie CYBERSEC Forum to jedna z najważniejszych konferencji tego typu w Europie. W wydarzeniu poza przedstawicielami polskiego rządu biorą udział m.in. unijny komisarz ds. bezpieczeństwa Sir Julian King oraz Ambasador Sorin Ducaru – zastępca Sekretarza Generalnego NATO ds. nowych wyzwań bezpieczeństwa.

- Coraz więcej przywódców politycznych dostrzega problem cyberbezpieczeństwa jako priorytetowy. Nasz rząd kładzie szczególny nacisk na to, aby Polacy czuli się w swoim kraju bezpieczni. Cyberprzestrzeń jest najbardziej dynamicznie rozwijającą się dziedziną życia. Wraz z jej rozwojem mamy do czynienia z cyberterroryzmem i cyberprzestępczością. Dzisiaj nie potrzeba czołgów, czy rakiet do tego, aby zaatakować państwo, dlatego musimy być gotowi aby stawić czoła także takiemu zagrożeniu. Ważne abyśmy byli krok do przodu i aby nasze bezpieczeństwo było jeszcze większe – podkreślała premier Szydło. Jak dodała, już niedługo w Kancelarii Premiera powstanie specjalny departament którego zadaniem będzie monitorowanie zagrożeń płynących z cyberprzestrzeni, na jego czele stanie minister Paweł Szefernaker – Punktem wyjścia dla naszego rządu w zakresie cyberbezpieczeństwa były raporty NIK, które przedstawiały niesatysfakcjonujący stan bezpieczeństwa. Mówiąc o cyberbezpieczeństwie, cyberprzestrzeni musimy ciągle się uczyć i rozwijać, aby sprostać temu wzywaniu i jako polski rząd nieustannie to robimy – mówiła Beata Szydło. Jak zapewniła - Nowe rozwiązania będą tworzone w oparciu o polskie kadry, które są uznawane za jedne z najlepszych na świecie.
Dzięki konferencji CYBERSEC Forum, Kraków już po raz trzeci staje się centrum ogólnoeuropejskiej  debaty na temat cyberbezpieczeństwa. – To jeden z najważniejszych tematów i największych wyzwań, przed którym stają współczesne społeczeństwa, musimy traktować ten problem priorytetowo. Jeśli go zlekceważymy może to w konsekwencji doprowadzić do paraliżu naszego codziennego życia. Zmiana podejścia jest dla nas nie tylko szansą na stworzenie skutecznych rozwiązań zwiększających poziom cyberbezpieczeństwa, ale również na wzmocnienie przewag konkurencyjnych gospodarki europejskiej. – podkreśla dr Joanna Świątkowska dyrektor programowy konferencji.
CYBERSEC Forum to dwa dni intensywnych debat, 150 prelegentów i ponad 1000 uczestników z całego świata. Konferencja odbywa się tydzień po Szczycie Cyfrowym UE, który miał miejsce 29 września br. w Tallinie. W stolicy Estonii, szefowie państw i rządów omówili najważniejsze wyzwania cyfrowej przyszłości Europy. Krakowskie wydarzenie jest okazją do kontynuacji tej dyskusji, tym razem w gronie polskich i europejskich decydentów politycznych, a także wiodących ekspertów branży i globalnych liderów sektora prywatnego. Uczestnicy CYBERSEC Forum nie tylko omawiają kluczowe wyzwania, ale również formułują praktyczne i innowacyjne rekomendacje, które będą mogły zostać wdrożone do polityk oraz strategii cyberbezpieczeństwa państw, organizacji międzynarodowych i przedsiębiorstw.
Podobnie jak w latach ubiegłych, debaty odbywają się w ramach czterech ścieżek tematycznych: Państwo, Obrona, Przyszłość i Biznes. Tematy dyskusji koncentrują się m.in. na kwestii zagrożeń dla demokracji wynikających z funkcjonowania w cyfrowym świecie, w tym walki informacyjnej. Ponadto, eksperci omawiają również bezpieczeństwo infrastruktury krytycznej, czyli obiektów, instalacji stanowiących strategiczny obszar funkcjonowania państw i społeczeństw (w jej skład wchodzą m.in. szpitale, lotniska, czy banki). Analizie poddawane są również wyzwania związane z budowaniem potencjału państw członkowskich NATO w zakresie cyberobrony i prowadzenia cyberoperacji, w tym robotyzacji pola walki. Na CYBERSEC Forum nie brakuje również dyskusji nad rozwojem innowacyjnych produktów i usług dla cyberbezpieczeństwa, sztucznej inteligencji, a także kwestii szczególnie ważnych z perspektywy zwykłego konsumenta takich jak prywatność w sieci, bezpieczeństwo Internetu Rzeczy i cyberubezpieczenia. Wśród prelegentów konferencji znajdują się m.in.: Melissa Hathaway – były doradca ds. cyberbezpieczeństwa w administracji George’a W. Busha oraz Baracka Obamy; Michael Chertoff – były sekretarz USA ds. bezpieczeństwa wewnętrznego; Antoni Macierewicz – Minister Obrony Narodowej; Marietje Schaake – członek Parlamentu Europejskiego (ALDE), założycielka i członek Digital Agenda Intergroup w PE; Ambasador Marina Kaljurand – przewodnicząca Światowej Komisji ds. Stabilności w Cyberprzestrzeni, była minister spraw zagranicznych Estonii; Jānis Sārts – dyrektor NATO Strategic Communications Centre of Excellence; Jan Neutze – dyrektor ds. polityki cyberbezpieczeństwa Microsoft EMEA; Alastair Teare – dyrektor generalny Deloitte w Europie Środkowej, Paweł Surówka – prezes zarządu PZU S.A.; Błażej Wojnicz – prezes zarządu Polskiej Grupy Zbrojeniowej S.A.; Michał Jan Chyczewski – wiceprezes zarządu, p.o. prezes zarządu Alior Bank.

- Podjęliśmy decyzje o utworzeniu wojsk cybernetycznych - zapowiedział w czasie CYBERSEC Forum w Krakowie Minister Obrony Narodowej Antoni Macierewicz. Na działania w cyberprzestrzeni, w tym stworzenie wojsk cybernetycznych, MON przeznaczy 2 miliardy złotych. W Krakowie trwa III Europejskie Forum Cyberbezpieczeństwa  – CYBERSEC 2017 – to jedna z najważniejszych tego typu konferencji w Europie. Organizatorem wydarzenia jest Instytut Kościuszki.